Articles / Updates

Személyi edző

Sandra Saenz coachként legtöbbet saját vállalat vezetési tapasztalatából merít

„Nem azért megy az ember coachhoz, hogy az megmondja neki, mit kell tenni, hanem azért, hogy legyen valaki, aki inspirálja, hogy megtalálja a legjobb megoldást” – mondta Iker Bernadett, a Next Consulting nevű fejvadász és tanácsadó cég ügyvezetője. A kriminálpszichológusi pályát egy év után az üzleti szférára cserélő cégtulajdonos egy tréningen találkozott Sandra Saenzszel, aki később a coacha, majd munkatársa lett. „Nálam a coaching arra világított rá, hogy vannak dolgok, amik valójában nem fontosak, de túl nagy problémát csináltam belőlük, vagy azt gondoltam, hogy ha nem én foglalkozom velük, akkor nem működnek. Nagyon sok időt, energiát lehet megspórolni így. Ennek hatására rengeteg új dolgot indítottam el a céggel kapcsolatban.”

Sandra Saenz 12 éve költözött Texasból Magyarországra, két éve dolgozik coachként a Next Consultingnál, tréner a bécsi Dale Carnegie-nél. Egy amerikai cég üzletfejlesztési vezetőjeként járt Magyarországra, míg végül itt ragadt. A reklám és marketing területén helyezkedett el először egy francia, majd egy amerikai cégnél. Ötven embert irányított nyolc országban egyszerre, sokat utazott Európa-szerte. Németországban, Spanyolországban és Amerikában tanulta a coach szakmát. „A reklámiparban tanultam meg, hogy ha egy termékkel foglalkozunk, el kell dönteni, hogy az mitől jó, mi különbözteti meg a többitől. Ugyanígy van az ügyfelekkel. Először megválaszoljuk a kérdést: Téged mi tesz boldoggá? Miben vagy TE a legjobb? És ha ez megvan, felállítunk egy stratégiát, mint anno az Unilevernek vagy a Fordnak.” Saenz főként életvezetési coachingot végez, de ügyfelei között vannak cégvezetők is, akik szakmai kétségekkel keresik fel őt, így a személyes és az üzleti-vezetői coaching összefolyik.

„Az én felfogásomban a coach olyan, mint egy edző. Segít fenntartani a motivációt, segít koncentrálni, és felteszi a legfontosabb kérdéseket. A magas beosztásban lévőknek nincs idejük, vagy nincs partnerük, akivel az életében és a pályáján kitűzött célokat újra és újra tisztázhatnák” – mondta Saenz. Szerinte a megfelelő személyiség és a képzettség mellett a tapasztalat az egyik legfontosabb összetevője annak, hogy valakiből jó coach legyen. „A legtöbb ember nagyot tud fejlődni azáltal, hogy valaki olyannal beszél, aki sok mindenen ment keresztül. Fontos, hogy a coachnak legyen saját tapasztalata az ügyfél problémáiról.” Saenz azt állítja, 10 évvel ezelőtti ismerősei nem győznek csodálkozni, amikor találkoznak vele, mert boldognak, kiegyensúlyozottnak látják. „A magyarázat csak annyi, hogy eldöntöttem mit akarok, majd tettem érte, hogy megvalósuljon.”